Kvinnliga Akademiker i Åboland r.f.

Bild från svenska yle

2024

 

Onsdag 31 januari

Såg vi Underjordisk konst (https://www.teknologiakiinteistot.fi/tiedepuisto/maanalaista-taidetta i BioCitys och DataCitys parkeringshallar. Efter konsten promenerade vi till restaurang Elli i Sokos Hotell i Kuppis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisdag 20 februari

Var det Årsmöte kl 18.30. På mötet behandlades stadgeenliga ärenden.

Efter årsmötet fick vi höra om AI – Artificial Intelligence i konst och i samhället. Föreläsare var Tomi Slotte Dufva, äldre lektor vi Aaltouniversitetet, avdelningen för konst och design.

 

 

Tisdag 5 mars

Som samarbete tillsammans med Åbo-Unionen och Åbo svenska marthaförening ordnar vi: Inför årets kvinnodag: Brudar som brinner - En kväll om kvinnoliv, karriär och knepiga konflikter. En diskussion om barn, burnout och balans men också ett samtal om politik och pengar.

Psykoterapeuten och publicisten Maria Sundblom-Lindberg talar, journalisten Emma Strömberg kommenterar, publiken får diskutera.

Plats: Åbo Svenska Teaters utrymme Tiljan. Programmet börjar kl 19.

Gratis inträde! Kom med och låt dej inspireras, uppröras, påverkas - och träffa många roliga kvinnor!

Maria Sundblom Lindberg: Sjuttons snygg! – Familj – svenska ...

 

 

Tisdag 9 april

Månadsträff kl. 18:30. FD Diana Toivola, Biträdande professor i cellbiologi vid Åbo Akademi berättar om sin forskning kring tarmens hälsa.

Plats: Svenska Folkskolans Vänners, SFVs möteslokal, Tavastgatan 30 D, 33-34

 

 

Onsdag 29 Maj

är en utfärd till Ekenäs planerad för att besöka muséet Chappe – Konstens hus vid havet och möjligen andra intressanta ställen. Utfärden planeras i samarbete med Helsningfors Akademiska Damer. Information senare.

 

 

 

 

 

Vårt program hösten 2023:

 

oktober berättade Prof. Alf Norkko om sina expeditioner till Antarktis. Vi fick vara med om en fantastisk djupdykning i en exotisk värld och intressanta diskussioner om hur människans aktiviteter påverkar miljön.

Östersjön är som en multisjuk patient som får feber” – professor Alf Norkko  är bekymrad över att vattnet blir varmare – Västnyland – svenska.yle.fi

I november hade vi författarträff med UllaLena Lundberg som berättade om sitt författarskap, om ”livets skola”, sin uppväxt på Kökar, och sina resor bl.a till Afrika och Japan. Det blev livliga diskussioner med många frågor.

Bokrecension: Ulla-Lena Lundberg skriver en släktkrönika som det lyser och  lågar om – Kultur och nöje – svenska.yle.fi

Den 25 november höll Finlands Kvinnliga Akademikers Förbund sitt 101 årsmöte i Åbo. Tre KVAK medlemmar deltog (Anki, Harriet och Christel) Mötesordförande var hedersledamoten och tidigare ordföranden för förbundet, professorn Helena Ranta. Efter mötet var det festligheter med middag och mingel.

Arbetslivsprofessorn Riitta Monto höll en föreläsning.

Riitta Monto | Turun yliopisto

December

Var det dags för årens sista medlemsmöte som samtidigt är valmöte och förstås vår traditionsenliga julfest!

Tyska och franska utbytesstuderanden från Yrkeshögskolan Novia berättade om sina lokala jultraditioner och bjöd på tyska och franska juldelikatesser, drycker och sång.

 

Sidan uppdaterad 27.02.2024

Bild: Aaltouniversitetet

Bild: Svenska Yle